Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich dań.
Wino polskie
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara reguła mówi, iż do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, iż nie jest to sztywna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.