Zwykło się twierdzić, że jeżeli korzystna kwa to bez żadnego ale arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Czemu tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
kawa 100 arabica mielona
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma absolutnie rozmaite potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
kawa arabica z Salwadoru
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zazwyczaj poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie nieomalże przez cały rok i uwielbia ciepło, właśnie dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkowicie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niesłychanie łatwo ją łączyć z aromatami, skutkiem tego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać dogłębnie skład towaru, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.