kawa parzona czy z ekspresu

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Niemniej jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga wielkiego trudu. kawa w Polsce Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również należytego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film